Page 48 - Vila Velebita br 15

Basic HTML Version

47
tradicionalni proizvodi koji se nude
turistima i prenose na mlade ljude,
kako ne bi pali u zaborav.
Vesele i druželjubive, povele su nas
makadamskom cestom kroz masli-
nike kako bi uživale u krajoliku
prožetom korijenjem stabala iz
biblijskih vremena.
Na oko 23 hektara raste 80000
maslina, među kojima se veličinom i
fantastičnim oblicma izdvaja cca
1500 stabala "Oblice", cijepljene,
odnosno kalemljene na divlju
podlogu, divlju maslinu "Olea
oleaster", koje su visine 5-8 metara i
p r snog p r omj e r a 20 - 80 cm.
Jedinstvena arhitektura prirodnih
obl ika drva isprepletenog sa
kamenom, na cijelom se svijetu sreće
još samo na dva mjesta; u Izraelu i u
Grčkoj. Zbog svojih jedinstvenih
karakteristika i velike botaničke
vrijednosti, 1963. godine ovo
područje je zaštićeno i proglašeno
botaničkih rezervatom.
To je i jedan od najstarijihmaslinika u
Europi. Posađen je u 1. stoljeću i od
tada se, već punih 2.000 godina,
redovno održava. Oko 50 obitelji
vrijednih lunjski maslinara redovito
održavaju svoj dio maslinika gdje
svaka obitelj svoje masline posebno
označava. Maslinici su ograđeni
posebnom vrstom suhozida koji je
širok i visok i kao takav se radio za
zaštitu maslina od ovaca. U prošlosti,
volovi su bili glavna pomoć u
radovima na zemlji, pa su se iz tog
razloga masline morale visoko
cijepat, odnosno kalemit kako bi ih
zaštitili da ih volovi ne obrste.
U Lunu se prije nekoliko godina
počelo s modernizacijom prerade
maslina, a ulje je vrlo traženo.
Masline se u uljari prerađuju
hladnom preradom do 28 stupnjeva
Celzijusa. Na taj način proizvode
extra djevičansko ulje visoke
kvalitete. Tako prerađeno maslinovo
ulje mora se čuvati u tamnim bocama
u tamnoj prostoriji na temperaturi od
oko 13 stupnjeva Celzijusa.
Da bi urod bio što bolji, svako
proljeće masline se moraju obre-
zivati. Sazrijevanju maslina pogo-
duje puno sunčanih dana i dosta kiše,
a moraju se brati isključivo ručno
kako se ne bi oštetile. Masline su
spremne za berbu kada je jedna
trećina plodova na stablu zrela. Berba
traje od 10. ili 15. listopada pa sve do
Božića. Masline se prilikom berbe
stavljaju u kašete kako se ne bi
zgnječile.
Sestre Kocijan pričaju kako su se
prije masline čuvale u moru međutim
sada se ubrani plod odmah prerađuje.
Šetajući kroz maslinik dolazimo do
najveće masline u masliniku koja
uistinu plijeni svojim izgledom i
veličinom. Tako velika maslina daje
urod veći od 300 kgmaslina.
Da bi nam dočarale kako je izgledala
prerada maslina u prošlosti, sestre
Kocijan vode nad do starog kamenog
mlina koji je star oko 500 godina.
Korito mlina je kameno, dok je
rukohvat izrađen od drveta divlje
masline i još je u dobrom stanju. Do
mlina stoji i kamenica, velika kamena
posuda koja je služila za čuvanje ulja.
U prvom vikendu u 5. mjesecu
održava se tradicionalna Lunjska
maslinada u organizaciji lunjskih
maslinara. Tom prigodom održavaju
se seminari, predavanja te degu-
stacija nagrađenihmaslinovih ulja.
Napuštamo maslinik, oazu mira i
spokoja, i obećajemo da ćemo opet
doći. I to u vrijeme berbe, da barem
pokušamo osjetiti dio onoga o čemu
su tako oduševljeno pričale sestre
Kocijan.
“Cipanje” divlje masline
Stablo najveće masline, kraj njega sestre Kocijan.
Stari mlin
Za Vilu pišu: Ana-Maria Devčić
Lucija Tomljenović