Page 62 - Vila Velebita br 16

Basic HTML Version

61
http://www.vila-velebita.hr
Za Vilu piše: Milan Murgić - Padela
Kiseli kupus i meso
D
ragi čitatelji, u ovom broju Vile Velebita želim podijeliti s Vama jedan
recept za hladne dane koji nam nadolaze. To je stari i najpoznatiji
naš Lički recept koji su jeli naši stari Ličani da bi iskoristili ono što u
Lici najbolje uspijeva, a to je krumpir i kupus. Kada se govori o suhommesu
onda se podrazumijeva suho svinjskomeso.
PRIPREMA
Na dno lonca stavite red kupusa a na
njega složite suho meso. Na meso
opet složite kupus pa red mesa i
tako dok ne potrošite sve. Staviti
kuhati na laganoj vatri najmanje 2
sata.
Kiseli kupus se može spremati i sa
sušenom bravinom (ovče-tinom),
samom i l i u kombinaci j i sa
svinjetinom.
Uz ovo jelo najbolje je servirati
krumpir kuhan pod ljuskom.
Ovo je jelo koje mnoge obitelji još
uvjek imaju u svom zimskom
jelovniku a meni je osobno najslađe
kad ga spremam u Perušiću uz
cijelodopodnevno krčkanje na
Dragi čitatelji Vile Velebita još
jednom hvala na vašim pohvalama
i prijedlozima, nadam se da će vam
se i današnji recept svidjeti.
Za sve one koji su mi se javili i
druge koji imaju neki lički recept
mogu mi ga slobodno poslati na
m a i l
:
Dobar tek!
O
Od
svinjskih delicija treba
Vam suhe i podimljene
slanine. Takve samo u Lici
ima po seoskim kućama.
A ja je se sjećam kao
posebne poslastice. Osim
slanine treba Vam i jedan
sušeni „gnjat“ – svinjska
koljenica, malo kreme-
nadle, rebara, a ako ima
domaća krvavica i koja
mesnjača (mesna koba-
sica).
tprilike 1 do 1 kg
kiselog kupusa. Bilo da je
u glavici ili ribani.
Za ovo će jelo
trebati
će vam :