Page 30 - Vila Velebita br 17

Basic HTML Version

ČASOPIS ZA LIKU I VELEBITSKO PRIMORJE
http://www.vila-velebita.hr
29
Za Vilu piše: Milan Murgić - Padela
Dragi čitatelji Vile Velebita još
jednom hvala na vašim pohvalama
i prijedlozima, nadam se da će vam
se i današnji recept svidjeti.
Za sve one koji su mi se javili i
druge koji imaju neki lički recept
mogu mi ga slobodno poslati na
m a i l :
:
milan.murgic@gmail.com
U slast!
ŠTROKALJ
Slatki specijalitet od grušaline
Priprema za tijesto:
Germu razmutiti s malo mlakog
mlijeka, dodati žlicu brašna i
šećera, pustiti da se diže na toplom
mjestu. U brašno dodajte dignutu
germu, malo soli, 2 žumanjka,
mlijeko i mijesiti tijesto uz
dodavanje tople vode. Tijesto
klofati dok ne postane glatko,
pokriti i staviti na toplomjesto.
Dok se tijesto kvasa napraviti filu,
tako da se izmiješa sir, jaje i šećer.
Kad je tijesto dignuto za otprilike
jedan sat, treba ga razvaljati,
staviti u tepsiju i krajeve tijesta
pustiti van tepsije. Staviti u
sredinu filu te sa krajevima tijesta
prekriti filu.
Stavi t i peći u pećnicu na
temperaturu od 190°C i peći oko
45minuta.
Kad je ŠTROKALJ ohlađen,
prereže se na pola i spusti se na
kratko u vrelu vodu, zatim se
nareže na kocke i složi u zdjelu te
prelije sa ucvrkanim putrom i po
želji pošećeri.
Cijenjeni čitatelji danas ću Vam predstaviti jedan stari lički slatki
specijalitet - ŠTROKALJ.
Moram reći da se taj naziv koristi u Perušiću i njegovoj okolici i da
postoji mogućnost da se u nekim dijelovima Like i drugačije naziva.
Štrokalj se radio od grušaline, a za mlađe koji to ne znaju, grušalina je
prva varenika nakon što se krava oteli. Ta bi se varenika nakon kuhanja
odmah zgrušala pa se zbog toga i zove „grušalina“ U današnje vrijeme
kad su sela opustjela i nema više blaga često se priprema od svježeg sira.
Današnji recept je na način kako ga sprema moja majka kojoj bi se htio
zahvaliti na pomoći oko pripreme ovog recepta da bi sve to mogli i
slikomzabilježiti.
Sastojci za tijesto:
Sastojci za filu:
1 kg brašna
2 žutanjka
1 germa svježa
1 žličica soli
1 dl mlijeka
1 kg svježeg sira
4 jaja
4-5 žlica šećera