Page 22 - Vila Velebita br 19

Basic HTML Version

Oprostite,
gospodine doktore ...!
Piše:
dr. sc. Darko Katalinić, dr. med.
2
Vila Velebita / Br. 19 (111) - Travanj, 2011.
VI LA
E
L
E
B
I
T
A
0
K
amenci žučnoga mjehura
(žučnjaka) predstavljaju
najčešću bolest žučnih
puteva i pojavljuju se u
oko 10% ukupne populacije. Kod
žena su dva puta učestaliji u odnosu
na muški spol. Najvažniju ulogu u
stvaranju žučnih kamenaca ima
prehrana bogata mas t ima i
šećerima te povišena razina
masnoća (kole-sterola) u krvi.
Stoga je i 80% žučnih kamenaca
izgrađeno od kolesterola dok je
20% kamenaca tzv. pigmentni tip
koje često nalazimo kod bolesnika
na dijalizi, s različitim kroničnim
bolestima te kod bolesnika s
cirozom jetre. Danas se smatra da je
rano operativno liječenje žučnih
kame-naca najbolja preventiva
mogućim komplikacijama koje
ponekada mogu biti vrlo opasne pa i
fatalne po bolesnika (upala žučnjaka
s gnojnim sadržajem, ruptura
žučnjaka, žutica kao posljedica
začepljenja žučnog voda s kame-
ncem, upala gušterače te rak
žučnjaka).
Simptomi bolesti: Kao i svako strano
tijelo, tako i žučni kamenci nadražuju
stijenku žučnjaka i zapreka su
normalnom istjecanju žuči iz
mjehura u tanko crijevo. Preko 50%
ljudi koji imaju žučne kamence ili ne
znaju za njihovo postojanje ili
nemaju nikakve tegobe. Ostale osobe
nakon konzumacije hrane koja
refleksno dovodi do stiskanja
žučnjaka (jaja, paprika, slatko i kiselo
zelje, te svaka hrana koja u sebi sadrži
veću količinu masti) imaju neki vid
tegoba koje mo-
gu biti u rasponu
blaže nalagode u
gornjem dijelu
trbuha pa sve do
neizdrživih bo-
lova praćenih
obilnim povra-
ćanjem i slabo-
šću. Ipak, tipični
bolesnik se pre-
zentira jakom,
konstantnom i
muk l om bo l i
ispod desnog
rebrenog luka sa
širenjem u leđa
ili u lopatice uz
mučninu i po-
vraćanje. Skoro uvijek se saznaje da
je bolovima prethodila konzumacija
hrane. Tegobe su nekada toliko