Page 47 - Vila Velebita br 23

Basic HTML Version

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNU NOVU 2015. GODINU
41
www.vila-velebita.hr
tematske i stilske cjeline knjige.
Svaki segment prati odgovarajući
tekst, s analizom karakteristi-
ka cjelina poput, Vidova figura-
tivnog, Realističnosti pejzažnog,
Posebnosti Gospića, Ekspresije
slike, Priče u slici, Crteža i grafi-
ka, Skulptura…. Knjigu prati do-
kumentacija, s biografijama svih
zastupljenih umjetnika, prikupl-
jena najvećim djelom u Muzeju
Like u Gospiću (za autore koji
su djelovali i djeluju u posljednjih
pedeset godina vrlo su korisni bili
katalozi „Ličkog likovnog anala“)
djelomično u Likovnom arhivu u
Zagrebu, odnosno u stručnoj lit-
eraturi. Dizajn je povjeren Zlati
UZELAC MILIVOJ - LJETNA INTIMA NA TERASI
Bilić koja u oblikovanju knjige
usko surađuje s autorima odabira
djela i tekstova.
Knjiga je u završnoj fazi, prem-
da se istraživanjem i sada dola-
zi do novih vrijednih podataka i
saznanja, od kojih bar neka treba
uključiti u monografiju, da bi ovaj
po mnogo čemu pionirski pro-
jekt bio realiziran na način kako
je i zamišljen. Vrijedan za Liku i
Hrvatsku. Za ljepotu, emotivnos-
t,uzbuđenje koju su nam podarili
umjetnici iz Like.
Za vilu piše: Stanko Špoljarić Za vilu pripremila: Branka Perković
Stereotip o Ličanima i nji-
hovoj prehrani podrazumi-
jeva jednostavnu hranu: mli-
jeko i mliječne prerađevine,
krumpir, kupus, slanina i sl.
A da ipak nije sve baš tako sv-
jedoči i ovaj recept od biljke
koja je postala vrlo aktualna
- industrijska konoplja, bilj-
ka maksimalne iskoristivosti
i jedne od najstarijih kultivi-
ranih biljaka čovječanstva.
Recept gđe. Marije Dumenčić,
naše sugrađanke rođene u
Stajnici, svjedoči o novim
spoznajama o ličkoj kuhinji.
Ujedno je ovo pravi trenutak
da čitatelji i čitateljice podijele
s nama i druge stare recepte
kojih se sjećaju.
Urda od konoplje
Sjeme od konoplje posadi se
na pogodno tlo (na pr. redovi
krumpira i sl.) nakon čega iz-
raste takozvana „batina“. Kada
batina sazrije, otuče se u bačvi
te nakon toga izvije na vjetru.
Na završetku tog procesa do-
bije se čisto zrno.
U idućem koraku u stupi se
zrnje tuče i dobije masa koja
se kuha. Kad zakuha, kužalj
se uzima žlicom i stvara se
masa tj. urda. Urda se začini
maslom ili uljem, umijesi se
u tijesto od kojeg se naprave
pogačice.
Pogačice se potom stavljaju u
slanu vodu u kojoj se kuhaju.
Tako dobijemo urdu-posni
kolač prigodan za Veliki petak
ili Badnjak.
JESTE LI ZNALI ?