^Vrati na vrh!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Predstavljanje spomenika "Šime i Ante Starčević i Fran Kurelac"

23062014 46 of 50web

Dana 23.06. 2014 godine  u prostorijama Tribine grada Zagreba odbor za izgradnju spomenika Šimi i Anti Starčeviću i Franu Kurelcu održao je prezentaciju izgleda i sadržaja Spomenika autora Ante Pađena i Petra Dolića.

Predsjednik udruge Vila-Velebita i Odbora za izgradnju spomenika Nikola Kostelac otvorio je skup kojem je bilo nazočno stotinjak građana te ih pozdravio i zahvalio se na odazivu a posebno je pozdravio gospođu Ivanu Tomaš dopredsjednicu Ličko-Senjske Županije i Martu Grgurić dogradonačelnicu grada Gospića te izaslanika gradonačelnika grada Zagreba gosp. Tihomira Maića. U uvodnoj riječi gosp. Kostelac je istakao značaj ove trojice jezikoslovaca za hrvatski jezik i hrvatsku kulturu uopće. Stoga bi se cjelokupna hrvatska javnost i institucije trebale više uključiti i isticati značaj ove trojice velikana oni su samo rođeni u lici ali njihova djela su bogatstvo Hrvatskog naroda.

Potom je skup pozdravila gđa. Ivana Tomaš u svoje ime i ime Župana gosp. Milana Kolića. Te gosp. Maić u ime gradonačelnika Milana Bandića kojeg je odbor ujedno imenovao za Počasnog predsjednika.

Vrlo nadahnuto skupu se obratio autor spomenika Ante Pađen govoreći kako je došao na ideju da izradi spomenik „trolist hrvatske kulture“, gdje mu puno pomogao Biskup mons. Mile Bogović. Spomenik je zamišljen kao knjiga od mramora visine cca tri metra na kojoj je naslovnica reljef skulptura od bronce likova trojice velikana u naravnoj veličini, a podnožje je također mramorna knjiga, jer su knjige simboli kulturenašeg naroda  i simbol rada ove trojice boraca za Hrvatski jezik. Na knjigu u podnožju bit će uklesana imena donatora. Prisutni su postavljali više pitanja o izgledu, veličini spomenika na koja su odgovorili autori

Posebno je nadahnuto pohvalio ideju za izradu spomenika prof. Glavaš rodom iz Krasna. Na kraju se gosp. Kostelac zahvalio svim sudionicima uz poziv da svi koji imaju želje i mogućnosti uključe u rad odbora i animiranje donatora

Prezentacija je završena u 19.30 nakon čega su sudionici zadržali u međusobnim razgovorima uz osvježavajuća pića i proizvode «Koestlin» Bjelovar.

                                                                                                             PREDSJEDNIK

                                                                                                  NIKOLA KOSTELAC dipl.oec