^Vrati na vrh!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

CDU & HDZ - zajednički zdravstveni projekti!

Sveučilišni profesor Ante Ćorušić,predsjadnik HDZ-ova Odbora za zdravstvo posjetio Bundestag

U izaslanstvu i urednik "Vile Velebita" Prof.dr.sc. Milan Vrkljan 

20140124corusic.henke-marburger.bund

Izaslanstvo HDZ-ova  stranačkog Odbora za zdravstvo, predvođeno predsjednikom prof. dr. Antom Ćorušićem, dogovorilo je trajnu suradnju s Kršćansko-demokratskom unijom, za što će svaka strana imenovati posebnog „časnika za vezu“. HDZ-a se obvezao izraditi Sporazum o partnerstvu, kao i plan zajedničkih istraživanja o zdravstvenoj zaštiti.

 
Berlin, 24. siječnja  bio je vrlo sadržajan dan za izaslanstvo Odbora za zdravstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom prof. dr. sc. Antom Ćorušićem. Naši medicinski eksperti susreli su se, toga istog dana, s predstavnicima i njemačkoga saveznog parlamenta i (nacionalnih) strukovnih udruga u zdravstvu, kao i s dužnosnicima koji u Berlinu i pokrajini /federalnoj jedinici/ Brandenburg vode sustave zdravstva i socijalne skrbi. Iznimno uspješni posjet, vrijedi spomenuti, organizirala je Koordinacija HDZ-a za Sjevernu Rajnu i Vestfaliju, čiji je predsjednik mr. sc. (dr. dent. med.) Veselko Jovanović sudjelovao u svim dogovorima o suradnji koji su uglavljeni s njemačkim domaćinima. No krenimo redom, onim kronološkim.

Izaslanstvo se, ujutro, sastalo s dr. Rudolfom Henkeom, predsjednikom Marburger bunda, najveće njemačke liječničke (strukovne) udruge, koja broji više od 115.000 članova! Henke, koji je ujedno parlamentarni zastupnik CDU-a (Kršćansko-demokratska unija), predstavio je načela na kojima se temelje svi poslovi vezani za liječničku profesiju i općenito upravljanje javnim zdravstvom u Njemačkoj, s posebnim naglaskom na supsidijarnosti. Pitanja zdravstva, naime, autonomno regulira svaka od 16 pokrajina, dok savezna razina odlučuje samo o poslovima zdravstvenog osiguranja.

Sveučilišni profesor Ante Ćorušić izložio je povijest medicinskih dostignuća u Hrvatskoj te potom analizu sadašnjeg, vrlo bremenitog stanja našega zdravstvenog sustava. Pritom je iznio niz konkretnih prijedloga o suradnji s njemačkim partnerima na iznalaženju inovativnih rješenja u svrhu poboljšanja hrvatskog sustava javnog zdravstva. Posebno je istaknuo veliko zalaganje zdravstvenih djelatnika - što je osnovni razlog odlične pozicije hrvatskog zdravstva u indikatoru dobivene vrijednosti u odnosu na uloženi novac - ali je i morao napomenuti da se, na žalost, taj hvalevrijedni entuzijazam uništava nesmotrenim potezima aktualne SDP-ove vlade. Na kraju sastanka, dogovoren je novi susret na kojem će se „secirati“ pojedinačni projekti, a u znak buduće suradnje dr. Henke osobno je odveo izaslanstvo HDZ-a u obilazak Bundestaga i detaljno ga upoznao s načinom rada njemačkog parlamenta.

Potom se, na istom mjestu, naše izaslanstvo sastalo s Ingrid Fischbach, državnom tajnicom za vezu između Bundestaga i Ministarstva zdravstva te zamjenicom predsjednika Kluba zastupnika CDU-CSU (bavarska Kršćansko-socijalna unija). Na sastanku je dogovoren početak trajne suradnje između zdravstvenih odbora HDZ-a i CDU-a, za što će svaka od stranaka imenovati posebnog „časnika za vezu“.
Odbor za zdravstvo HDZ-a tako se obvezao izraditi prijedlog Sporazuma o partnerstvu, kao i plan zajedničkih istraživanja o zdravstvenoj zaštiti. Zastupnica Fischbach uvjerena je da bi taj projekt dobilo financijsku potporu Ministarstva zdravstva Savezne Republike Njemačke.
Vrlo bogati dan nastavljen je posjetom Saveznoj liječničkoj komori, gdje je njen organizacijski tajnik dr. Alexander Jäkel održao intrigantnu prezentaciju o funkcioniranju komorskog sustava na pokrajinskoj i državnoj razini, poslije čega su „HDZ-ovi doktori“ bili gosti na svečanoj sjednici pokrajinskog Marburger bunda.
Prilika je iskorištena za razgovore o reformskim rješenjima s visokim dužnosnicima Ministarstva zdravstva i Berlina i pokrajine Brandenburg, predsjednikom Berlinske liječničke komore dr. Günterom Jonitzom, ravnateljima bolnica, kolega liječnicima... Dragocjena razmjena iskustava, s obzirom da je tim profesora Ćorušića izradio nacrt HDZ-ove zdravstvene reforme.

Sve u svemu, rekosmo, vrlo sadržajan dan. Do idućeg susreta i vijesti o konkretnim, zajedničkim projektima CDU-a i HDZ-a.