^Vrati na vrh!

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Korenica

ĐAKONSKO REĐENJE MIŠELA GRGURIĆA

4

U subotu 19. prosinca 2015. godine u župnoj crkvi sv. Jurja u Korenici bilo je posebno svečano. Gospićko-senjski biskup monsinjor dr. Mile Bogović zaredio je za đakona Mišela Grgurića. Na važnost ovoga događaja upućuje činjenica da prvi put u povijesti ova župa ima đakonsko ređenje. Uz obitelj i župljane u slavlju je sudjelovalo 20-ak svećenika te 15-ak bogoslova iz Rijeke koji su ministrirali te pjevali sa zborom.71Nakon navještaja Božje riječi slijedio je obred đakonskoga ređenja, zadnjeg stupnja prije svećeništva. Dok je biskup predmolio litanije s okupljenom crkvom, Mišel se prostro pred oltar i pred biskupa. Ovaj stav označio je potpuno predanje crkvi i Božjem narodu. Polaganjem ruku i biskupova molitva najsvečaniji je čin ređenja za đakona. Nakon što je obukao dalmatiku novi se đakon uključio se u misno slavlje. Mišel je na kraju zahvalio na iskazanom povjerenju biskupu i poglavarima, a posebno se zahvalio svome župniku vlč. Stjepanu Zebi. Poslije svečanosti u crkvi uslijedilo je kolo i narodno slavlje ispred crkve. Zasvirali su tamburaši HKUD-a Korenica te se i zaplesalo.
Mišel Grgurić rođen je u Gospiću, osnovnu i srednju školu završio je u Korenici. Bogoslov je VI. godine Bogoslovije u Rijeci, a trenutno je u službi tajnika biskupa, msgr. dr. Mile Bogovića. Diplomirao je na Teologiji u Rijeci – područnom studiju zagrebačkoga KBF-a.
Mišel kaže kako je još od malih nogu u obiteljskom domu osjećao nešto posebno, neku Božju toplinu. To se posebno raspirilo kada je u župu došao vlč. Stjepan Zeba. Još po završetku osnovne škole razmišljao je o polasku u malo sjemenište, ali to ni8kome nije govorio te se tada ipak nije odvažio već je čekao da bude malo stariji. Nakon srednje škole bio je odlučniji te je odluku obznanio obitelji i župniku. Oni su mu rekli da su samo čekali trenutak kada će im on to reći. Danas ističe da su mu u duhovnom rastu pomogli prijatelji i kolege, ali ponajviše obitelj i župnik. Tu su i vjernici iz župe koji su svakodnevno molili za njega.
Crkva na čast sv. Jurja u Korenici sagrađena je 1800. godine. Stara crkva iz 1765. bila je posvećena Majci Božjoj. Crkva sv. Jurja je 1834/35. godine produžena i obnovljena te joj je dozidan toranj 1836., a iste godine nabavljena su iz Zagreba zvona. Župni stan sagrađen je 1818. godine niže stare crkve Majke Božje. Zadnji korenički župnik Ivan Juraić je 1940. godine premješten u Rakovicu. Godine 1942. ubili su ga partizani u Slunju. Župnu crkvu sv. Jurja u Korenici zapalili su partizani 1942., a nakon 1945. njenim ostacima pravoslavci su nasuli lokalne ceste. Na mjestu župne crkve izgrađena je zgrada šumarije. Na katoličkom dijelu koreničkog groblja nije poslije rata nitko pokopan, niti je ostao bilo kakav katolički trag. Župom Korenica upravljali su sve do 1995. godine drežnički župnici.
Nakon povratka slobode 1995. godine u župu Korenica su se naselili prognanici iz Bosne i Hercegovine. Prvi samostalni korenički župnik nakon 1940. godine imenovan je 1997. (pok. Josip Rafaj). Od 2002. godine korenički vjernici imaju lijepu i prostranu crkvu. Posvećena je 2006., a pomoćni oltari 2007. godine. Župnik Stjepan Zeba je dovršio novi župni stan pored crkve i uselio krajem 2006. godine.

 Renata Babić